Samfund

200 dagplejebørn leger sig til lærdom om naturen

Foto: Friluftsrådet

Dagplejebørn skal også opleve naturen i Naturpark Randers Fjord. Det var ambitionen bag det projekt, som nu har fået knapt 50 dagplejemødre i Randers og Norddjurs Kommune til at tage på legetur i naturen.

Siden Naturpark Randers Fjord i 2018 blev etableret, har en lang række skole- og børnehavebørn i Randers og Norddjurs Kommuner leget sig til lærdom om naturen langs fjorden.

Men hvad med dagplejemødrene? Skulle de ikke også vide, hvad Naturpark Randers Fjord er, og hvordan de på simpel vis kunne bruge den natur i hverdagen med børnene?

De tanker er i store træk dét, der har fået naturvejlederne i Naturpark Randers Fjord til at sætte gang i et helt særligt projekt: At introducere så mange som muligt af dagplejemødrene i Randers og Norddjurs Kommuner til børnevenlige måder at bruge naturen på.

– Vi vil gerne dele stoltheden ved at bo så tæt ved så stor en natur, som vi har i Naturpark Randers Fjord, ligesom vi gerne vil dele nogle vidensfrø. Det gjorde vi allerede for skoler og daginstitutioner, men syntes, at dagplejemødrene var en overset gruppe, siger naturcenterleder Helle Marie Taastrøm.

Derfor drog naturvejleder ved Randers Naturcenter, Birgitte Ptak, i foråret 2022 på charmeoffensiv hos områdets dagplejemødre.

Med sig havde hun det materiale, Friluftsrådet har udviklet under konceptet Spring Ud, og som naturvejlederne bruger til skoler og daginstitutioner: en pakke med 75 konkrete og simple aktiviteter, børn kan lave og lege i naturen.

– Nogle dagplejemødre kendte naturparken og materialet i forvejen, men jeg oplevede, at alle jeg mødte, var meget interesserede og taknemlige for vores fokus på dagplejebørnene, siger Birgitte Ptak.

Foto: Friluftsrådet

På børnevenligt eventyr

Birgitte Ptak har indtil nu været på tur i naturen med dagplejemødre og børn 10 gange.

I alt skønner hun, at cirka 200 dagplejebørn i området omkring Randers Fjord har fået en introduktion til mulighederne i naturen.

– Det skal være meget konkret, når man har med så små børn at gøre, så noget af det jeg gjorde, var at fortælle et bevægelseseventyr, hvor børnene undervejs i fortællingen skulle være med. Rulle sig sammen, når kuglebænkebideren Bænke rullede sig, ryste sig, når Bænke mødte en humlebi, svaje med armene, når han gik forbi et egetræ, hvis blade svajede i vinden, og så videre i den dur. Det var et stort hit.

Birgitte Ptak viste også nogle af de 75 aktiviteter i Spring Ud-konceptet.

– Jeg bliver ind imellem spurgt, om vi ikke har en legeplads ved Randers Naturcenter. Til dem svarer jeg, at naturen er en stor legeplads. Men de voksne kan nogle gange godt savne inspiration til, hvad de skal lave med børnene i naturen. Her har vi 75 aktiviteter, som man kan lege uden at have brug for en legeplads, og som samtidig lærer børnene noget om naturen, siger hun.

Det vigtigste er at komme ud

Mens turene med dagplejemødrene har været en succes, og mange dagplejemødre med glæde har taget aktivitetskortene til sig, havde ideen logistiske startvanskeligheder.

– Det gik op for os, at kun to dagplejemødre boede så tæt ved Naturpark Randers Fjord, at det ville være muligt for dem at komme til os. For alle andre ville det være for uoverskueligt at transportere børnene til naturparken, så i stedet har jeg besøgt dem i naturområder i nærheden af dem, siger Birgitte Ptak.

– Vi vil gerne have stoltheden over naturparken til at vokse. Men det vigtigste er, at børnene og dagplejemødrene kommer ud, så vi har indrettet os efter virkeligheden, siger Helle Marie Taastrøm.

Foto: Friluftsrådet

Naturpark Randers Fjord

Naturpark Randers Fjord breder sig over 300 kvadratkilometer langs Randers Fjord fra Randers til Kattegat. Parken indeholder et væld af oplevelser, fra sheltere, bålpladser og vandre- og cykelstier til muligheden for at fiske, ro kajak, se på fugle, fange krabber og en masse andet med fjorden som omdrejningspunkt.

Naturparken er en af de 15 Danske Naturparker fordelt rundt om i landet. Læs mere på danskenaturparker.dk

Kommentarer