Samfund

Beskyt din arv: Advokatens fire råd til at minimere boafgiften

Flere danskere har købt sommerhus under coronapandemien, men det betyder dog yderligere bo- og tillægsafgifter, hvis det skal gives videre gennem generationer. Foto: PR.

Boafgiften er en kilde til frustration hos både arveladere og pårørende som gerne vil sikre, at arven lander det rigtige sted. En hjælpende hånd fra advokaten hjælper med at minimere boafgiften uden dårlig samvittighed.

Livet varer ikke evigt. Det varer på danske breddegrader i gennemsnit 81,3 år. Men når tiden er gået og arven skal fordeles, så melder problemerne sig. Boafgiften, tidligere kendt som arveafgift, får arveladere og pårørende til at klø sig i håret. Der er nemlig uoverskueligt for mange at sikre, at arven lander i de rigtige hænder uden brandbeskatning.

– Familie og arv hænger grundigt sammen sådan, at børn eksempelvis beskattes anderledes end søskende. De forskellige arvesatser kan virke forvirrende, særligt hvis arvelader har bedre relationer med andre end deres børn eller måske ingen børn har. Derudover opleves boafgiften nok af mange som at være en dobbelt beskatning, hvilket også kan bidrage til frustration, fortæller Hans-Erik Andersen, som har mere end 40 års advokaterfaring i arv og familieret.

Det er reglerne for boafgift som blandt andet sikrer, at statens indtjening på arveskatter de seneste 30 år er mere end tredoblet, sådan at den danske stat i 2019 indkasserede over 6 milliarder kroner i arveafgifter.

Forvirringen skubber beslutninger

Der er mange penge på spil, når danskerne arver. Hos Hans-Erik Andersen, der er advokat hos Advokatfirmaet H-E Andersen & Co., oplever han, at advokatkontorets klienter for testamenter er i den modne ende, og det i en bekymrende grad.

– Danskerne har altid været lidt for gode til at udskyde testamentet. Så snart du får en fast partner, fast ejendom eller børn, så bør et testamente være det næste på to do-listen. Hvis du ikke selv har taget stilling til dit bo, så risikerer du, at de pårørende står i både sorg og uvished, og det kan blive dyrt, når arven skal fordeles – samtidig med at det kan give anledning til nogle rigtig grimme familiestridigheder, siger Hans-Erik Andersen.

Giv arven til dem du holder af

Når du får lavet dit testamente, vil en advokat altid hjælpe dig til den bedste løsning for din formue. Men Hans-Erik Andersen har et par kneb, som du selv kan efterleve sammen med testamentet, så boafgiften minimeres og du sikrer en nemmere arv.

30-procentsløsningen: Særligt for enlige og barnløse som efterlader over en million, kan det være en fordel at efterlade 30 procent af den fulde arv til en velgørende organisation, som samtidig er afgiftsfritaget. Det betyder at organisationen arver 30 procent, men samtidig også forpligter sig til at betale de samlede bo- og tillægsafgifter, hvilket betaler sig for begge parter.

Sommerhus med gældsbrev: Investeringer i sommerhuse er eksploderet særligt under corona. Der følger dog yderligere bo- og tillægsafgifter ved sommerhusoverdragelser. Derfor kan arveladere i samarbejde med arvingerne skrive et gældsbrev. Med gældsbrevet kan arvingen overtage sommerhuset fra arveladerne, og lever de længe nok, kan sommerhuset helt afskrives ved afdrag i form af kontante gaver op til den årlige grænse for afgiftsfri gaver.

Ejendele på tur: I 2021 er arveformuens bundfradrag på 308.800 kroner. Alt derover afgiftsberegnes med 15% eller 36% alt efter arveladerens relation til arvingerne. Derfor er det en god idé at overdrage visse ejendele til ens arvinger, mens livet stadig går sin gang for at mindske din arveformue. Ønsker du, at specifikke ejendele ender hos enten dine børn eller søskende, bør du overdrage ejendelene i levende live. Vær dog opmærksom på åbenhed i familien, så ingen beskyldes for tyveri efter døden.

Giv en gave: Ved 2021-satserne kan forældrepar hvert år give hvert af deres børn og børnebørn op til 68.700 kroner i gave uden skattemæssige betænkeligheder.

Kommentarer