Kultur

Besøg af 222 pilfingre og videbegærlige spørge-Jørgener

Foto: Kattegatcentret

Ikke mindre end 222 glade 5-6 årige børn og 43 voksne fra Norddjurs Kommunes børnehaver var i sidste uge på udflugt til Kattegatcentret, hvor de dissekerede sild, spiste tang og fangede krabber.

De største af de mindste børn fra alle kommunens daginstitutioner var i uge 34 inviteret på storbørns-even­tyr i Kattegatcentret til et program spækket med aktiviteter særligt tilpasset ivrige pilfingre og videbe­gærlige ”spørge-Jørgener”.

Storbørnsdagene, hvor daginstitutionernes ældste børn besøger Kattegatcentret, er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kattegatcentret, pædagoger og den kommunale forvaltning. Formålet med besøget er at give de næsten skoleparate børn en sansemættet oplevelse med fokus på livet under havoverfladen.

”Vi har i flere år med stor succes afholdt storbørnsdag for institutionerne i Område Grenaa, og i år be­sluttede vi at udvide tilbuddet til alle kommunens daginstitutioner”, fortæller Søren Forsberg, leder af Kattegatcentrets skoletjeneste, og fortsætter:

”Det er noget helt særligt for de største af de mindste børn at komme på tur og få en masse nye oplevelser, og vi har sammensat et program, der flytter grænser og udfordrer både pilfingre og spørge-Jørgener. Ungerne dissekerer sild, fanger krabber, lærer om havdyr, laver tangsalt og smager på friskfanget makrel tilberedt over bål og serveret med frisklavet tomatsovs”.

Stor begejstring for arrangementet

Der er meget stor begejstring for storbørnsdagene fra både børn og voksne, og det gælder også stor­børnsgruppen Satellitten fra Børnehaven Nordlyset i Vivild, hvor pædagog Stinna Aabenhus fortæller:

”Vi så helt bogstaveligt, hvordan børnene fik rykket deres grænser, de blev modige og turde prøve at klippe i døde sild, røre ved krabber og spise tang”.

Afdelingsleder i Børneby NORD Annette Sortkjær Brovall understreger, at besøget var en kanonoplevelse for børnene, men at det også vil inspirere pædagogernes arbejde fremadrettet:

”Vi hører stadig børnene snakke om deres oplevelser, de fortæller om hajer, at fodre fisk, klippe i fisk og finde deres hjerte. Vi kan mærke børnenes lyst til at lære mere om havet og dets dyr, og fortsætter nu temaet i hele Børnehaven Nordlyset. Vi vil selv lave krabbestænger og har planlagt strandture, hvor de skal afprøves. Vi skal stryge rejer og fiske fladfisk. Vi skal samle tang og prøve at lave vores eget tangsalt. Vi har fast båldag om torsdagen, og her vil vi også tilberede vores fisk og krabber. Vores yngste vuggestuebørn skal lave blæksprutter af pap, smage vores havmad, synge om og lege fisk”.

Kattegatcentret planlægger at gentage succesen til næste år og håber, at et årligt besøg af alle kommunens storbørnsgrupper kan blive en fast tradition for daginstitutionerne, ligesom den årligt tilbagevendende naturvidenskabsfestival er det for skolerne.

”Vi afholder en årlig naturvidenskabsfestival i september for kommunens skoler og oplever, at det har stor betydning for både børn og voksne at mødes i et faglig fællesskab fyldt med oplevelser på tværs af kommunens skoler og institutioner. Det skaber fællesskab og det betyder også, at vi i Norddjurs Kommune kickstarter børnenes interesse for havet og naturvidenskab på et tidligt tidspunkt. Det er vi stolte af at være primus motor for,” fortæller Søren Forsberg fra Kattegatcentret.

Fakta

·        Storbørnsdage blev afholdt 24-27. august 2021.

·        222 børn og 43 pædagoger og andet daginstitutionspersonale fra Norddjurs Kommunes dag­institutioner deltog i storbørnsdagene.

·        Naturvidenskabsfestival afholdes for kommunens folkeskoler og ungdomsuddannelser d. 28-29. september 2021.

Kommentarer