Erhverv

Bevæbnet med vand og salt

På billedet demonstrerer Tonny Nielsen fra Food Diagnostics hvordan en maskine omdanner vand og salt til miljørigtigt rengøringsmiddel overfor formand for voksen- og plejeudvalget Lars Møller og formand for børne- og ungdomsudvalget Mads Nikolajsen.

Kan vand og salt slå bakterier og vira ihjel og bruges som et effektivt rengøringsmiddel, som rengør og desinficerer i samme arbejdsgang?

Ja, når begge dele i en maskinel proces laves om til såkaldt ECA-vand. Norddjurs Kommune og virksomheden Food Diagnostics samarbejder om at teste det særlige vand til rengøring på kommunens institutioner.

Norddjurs Kommune og Grenaa-virksomheden Food Diagnostics har indgået en aftale om at samarbejde om at afprøve produktet ”Toucan ECA vand” til rengøring og desinfektion i en række af kommunens institutioner. Målet er at undersøge ECA-vandets effekt og hvor meget tid man kan spare i forhold til almindelig rengøring, hvor der skal rengøres og desinficeres i to arbejdsgange modsat én ved brug af ECA-vandet.

Formændene for hhv. voksen-og plejeudvalget og børne-og ungdomsudvalget i Norddjurs ser store perspektiver i aftalen og i de muligheder, som rengøring med ECA-vand har, når det handler om økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.

Formand for voksen- og plejeudvalget Lars Møller siger:

”Det er virkelig spændende, at man ved at blande vand og salt i en maskinel proces får et produkt, der er bæredygtigt, som fjerner skidt og bakterier, og som samtidig kan spare tid i rengøringen. Det vil være en stor succes, hvis miljø og økonomi på den måde kan kombineres. Jeg er spændt på at se resultaterne af afprøvningerne på de udvalgte institutioner og områder og på, hvordan det fungerer for medarbejderne at bruge produktet”.

Direktør for Food Diagnostics Tonny Nielsen forklarer, at ECA-vand både kan rengøre og desinficere i én proces og dermed spare kommunen for en arbejdsgang:

”Vi er samtidig stolte, at produktet er fuldt nedbrydeligt, og at der ikke er belastende kemi i produktionen af rengøringsmidlet, ingen transport, ingen emballage, ingen udledning af miljøbelastende stoffer og afskaffelse af emballage”, siger Tonny Nielsen.

Miljø-perspektivet tiltaler også formand for børne- og ungdomsudvalget Mads Nikolajsen:

”Der er tale om et miljørigtigt projekt med to bæredygtige råvarer: Vand og salt. Produktionen af ECA-vand kan foregå på stedet. Rengøringspersonalet, skoler og daginstitutioner og dagplejere får samtidig et produkt, som er nemt at håndtere og bruge. Og så er produktet nedbrydeligt, hvis det ender i miljøet”, siger han.

De to udvalgsformænd er enige om, at hele situationen omkring COVID-19 og det øgede fokus på rengøring og desinfektion af overflader for virus og bakterier gør samarbejdet mere aktuelt end nogensinde. ECA-vandet hos Food Diagnostics er som et af de eneste desinfektionsmidler på markedet testet direkte mod Covid-19.

ECA-testprojektet gennemføres fra den 1. november 2020 til den 1. november 2021. I første omgang skal systemet testes i daginstitutioner, områder på plejecentre og botilbud samt i busser og andre køretøjer.

Fakta: Sådan fungerer TOUCAN ECA-vand

Salt (NaCl) og vand (H2O) kan ved elektrolyse omdannes til naturens eget desinfektionsmiddel Hypoklorsyre (HOCl). Dette stof dannes naturligt i mennesker og dyr som værn mod infektioner.

Kilde: Food Diagnostics, Grenaa.

Kommentarer