Detailhandel i oprør efter Søren Brostrøms anbefaling om at handle på nettet fremfor i butikker
På pressemødet i mandags den 7. december, hvor det blev meddelt, at restauranter, teatre, fitnesscentre, mv fra onsdag denne uge skulle lukke ned i 38 kommuner, kom Søren Brostrøm samtidig med en kontroversiel anbefaling, om at begrænse indkøb i fysiske butikker mest muligt og i stedet handle på nettet.
Se klippet med Søren Brostrøm her
Nu reagerer 29 danske handelsstandsforeninger i et åbent brev til Statsministeren, Erhvervsministeren og direktøren for Sundhedsstyrelsen.
Kære Mette Frederiksen, Simon Kollerup og Søren Brostrøm
På vegne af 29 danske handelsbyer appellerer vi til, at I nu, mere end nogensinde før, bliver nødt til at bakke op om den danske detailhandel. December er en af branchens travleste måneder, og julehandlen er den periode, som kunne være med til at indhente meget af den tabte omsætning fra den første coronabølge.
Derfor er det yderst kritisk, når I som regering og sundhedsmyndighed bruger en uhensigtsmæssig retorik om at handle på nettet fremfor i de fysiske butikker. Detailhandlen og restaurationsbranchen har om nogen sikret at overholde de udstukne restriktioner med max antal kunder, mulighed for vask af hænder og/eller afspritning, brug af mundbind, holde afstand, skiltning, udvidede åbningstider etc.
At handle på nettet betyder blot længere køer ved udleveringssteder og pakkeshops!
Myndighederne har ikke lukket detailhandlen, og der er ikke erfaring for smittespredning i handelslivet. Vi overholder alle anbefalinger – og alligevel opfordrer I til at handle online!
Vi oplever, at selvom myndighederne gerne holder detailbranchen kørende, så er der en retorik fra højeste sted, som påvirker kunderne til at holde sig væk, og det er en direkte trussel mod vores mange butikker og arbejdspladser.
Retorikken betyder, at handlen sendes ud af landet til store udenlandske webshops som Amazon, Zalando, Wish m.fl. Det er vores samfundsøkonomi, der står på spil, når kunderne holder sig fra at handle lokalt i egen by. Det er nemlig vores butikker, restaurationer og serviceerhverv, der betaler for julebelysning- og udsmykning og aktiviteter i byen. De står også for en stor del af støtten til vores foreningsliv i landet, og så udgør de en væsentlig del af den danske arbejdsstyrke, som er med til at betale skattekroner i både kommune- og statskasse.
Det påvirker også unægteligt detailhandlen, når restaurations- og kulturbranchen tvangslukkes, uanset om man hører til de nedlukkede kommuner eller ej. I handelsbyer og centre hænger shoppingen ofte sammen med et restaurations- eller cafébesøg, og der er nu et signal om, at kunderne bør holde sig væk. Man kan ikke isolere og lukke dele af brancher i handelsbyerne ned, uden at det vil få økonomiske konsekvenser for den ikke-tvangslukkede del.
Folkesundheden og samfundsøkonomien hænger sammen, fordi økonomisk tryghed er altafgørende for de fleste, også for de mange ansatte i de danske handelsbyer. Vi vil derfor bede jer om at nuancere jeres budskaber, så I ikke giver de store internetvirksomheder reklametid på bekostning af detailbranchen i de danske handelsbyer.
Med venlig hilsen
Randers Cityforening
Aabenraa City
Esbjerg City
Vores Faaborg & Egn
FREDERIK
Handel Grenaa
Hedensted Handelsforening
Handels- og virksomhedsforening Frederikshavn
Helsingør Handel
Herning City
Hillerød Shopping
Hjørring Handel
Hobro Handel
Juelsminde Handelsforening
Køge Handel
Lemvig & Thyborøn Handel
Vores Ikast
Mors Handel
City Kolding
Nakskov Handel & Erhverv
Nordfyns Erhverv og Turisme
Næstved Cityforening
Handel Silkeborg
Business Slagelse
Shopping Svendborg
ThistedBy
Tørring Handelsforening
Varde Handel
Handelsbyen Vejen
Vi er Viborg
Kommentarer