Dyk ned i historien om Kolindsund
Jyllands største sø Kolindsund blev drænet for 150 år siden, og siden da har søen ikke kun været fyldt med marker men har også været omdrejningspunkt for arbejderkonflikter, særlovgivning og det store spørgsmål: Skal vandet tilbage i sundet?
Hør i et spændende foredrag historien om det tidligere sund fortalt helt op til i dag. Aftenen byder også på perspektiver og historier, der gemmer sig under overfladen på den tørlagte sø.
Foredraget er lavet i et samarbejde mellem Museum Østjylland og Norddjurs Folkeuniversitet og kan opleves på Kulturhuset Pavillonen.
Foredrag om særudstilling: Kolindsund – søen, der deler vandene, tirsdag den 4. oktober 2022 kl. 19 – 21 i Kulturhuset Pavillonen, Kærvej 11 i Grenaa.
Pris 50 kr. Billetter købes i døren.
Da Jyllands største sø blev drænet for 150 år siden, var det en del af en national landvindingsbølge, som omformede heder og vådområder til dyrkbar jord. Kolindsund er et tilbagevendende debatemne for djurslændingene – ikke mindst i de senere årtier, hvor klimaforandringerne er blevet tydeligere.
”Kolindsund fortæller ikke kun lokalhistorie. Området og dets historie er også en afspejling af danmarkshistorien med afvandingsprojektet, arbejderkonflikt, øget fokus på natur og nu også klima. Det er derfor, at Kolindsund er så vanvittig interessant! ” pointerer tilrettelægger og museumsinspektør Tina Bjerregaard.
Kolindsund – et varmt emne
Engang var søen Jyllands største. I dag er området et langstrakt kulturlandskab indrammet af de kanalsystemer, der fra 1872 – 1878 blev udgravet med håndkraft!
Kolindsund er også et debatemne, som ofte tages op i de lokale medier. Med tidens store fokus på natur, biodiversitet og ikke mindst klima taler nogle borgere for at få søen genskabt.
”Arbejdet med udstillingen har været både spændende og udfordrende, men det vidste vi godt på forhånd, at det ville blive, da vi begyndte arbejdet i 2020. Kolindsund er et område med masser af historie, og hvor mange har interesser i spil, ” fortæller tilrettelægger og museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning.
Tæt på Kolindsunds temaer
Denne aften vil udstillingens to tilrettelæggere fortælle om, hvordan udstillingen blev til virkelighed og om de temaer, som knytter sig til historien om Kolindsund: Det store, ambitiøse landvindingsprojekt, det særprægede kulturlandskab og naturens betingelser i sundet.
’”Og så skal vi naturligvis runde klimaforandringerne, som igen har sat gang i debatten om Kolindsund, ” slår Rikke Alsbjerg Schøning fast.
Du kan opleve udstillingen Kolindsund – søen, der deler vandene på Museum Østjylland i Grenaa indtil den 28. maj 2023. Udstillingen markerer 150-året for første spadestik til dræningen af Kolindsund.
Kommentarer