Samfund

Flere skal dyste om Landsbyprisen

Den 12. juni 2022 fejrede Faster Sogn i Ringkøbing Skjern Kommune Landsbyprisen 2022. Regionsrådsformand Anders Kühnau overrakte prisen. Signe Vestergaard (tv) tog imod sammen med formand for Aktiv Faster, Svend Erik Olesen og Marius Olesen. Ud over Faster Sogn var tre landsbyer finalister til prisen. For fremtiden ønsker regionsrådet, at flere kandidater hvert år indstilles. Foto. Region Midtjylland.

Det bliver nemmere for midtjyske landsbyer at kaste sig ind i kampen om regionens landsbypris. Derudover indstiftes ny initiativpris på 25.000 kroner.

Siden 2009 har regionen med Landsbyprisen hvert år hyldet et landsbysamfund, som har skabt nye veje til udvikling. Den tradition fortsætter. Men fra næste år bliver det med et fornyet fokus og et bredere felt af kandidater. I hvert fald, hvis det står til regionsrådet, der onsdag besluttede, at gøre det nemmere at indstille landsbyer eller sammenslutninger af landsbyer til prisen. Fx erstattes de nuværende kriterier for indstilling af en række hjælpespørgsmål, ligesom kandidaterne får metodefrihed for deres ansøgninger. 

Baggrunden for ændringerne er en evaluering af prisen, hvor vinderne fra de seneste 13 år har bidraget. 

– Der sker heldigvis rigtig meget i de midtjyske landdistrikter, hvor ildsjæle, borgerforeninger og mange andre arbejder på alle mulige måder med at skabe bæredygtig udvikling. Landsbyprisen er skabt for at hylde dem. Men den skal også være med til at sætte fart på udviklingen. Derfor skal prisen selvfølgelig også udvikle sig, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Fremsyn og ny pris

Tidligere har Landsbyprisen primært været baseret på opnåede resultater i de enkelte lokalområder. Den nye proces skal bl.a. sikre, at der kommer mere fokus på tilgangen til udvikling og det fremadrettede potentiale. Det er et perspektiv, flere har efterlyst i evalueringen. Derudover indstiftes en helt ny pris – Initiativprisen på 25.000 kroner. Den gives til en ansøger, der har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats.

– Landsbyprisen har været en succes alle årene. Det viser evalueringen også. Men succes i en landsby kan være mange ting, og med de mere tilgængelig kriterier og den nye initiativpris forsøger vi at favne bredere samtidig med, at vi kigger mere frem, så Landsbyprisen i højere grad kan hjælpe landsbyerne med at bygge videre på deres successer. Det håber jeg, vil blive taget godt imod. Jeg ser i hvert fald frem til at skulle uddele prisen til næste år, siger regionsrådsformanden.

Der åbnes for indstillinger til Region Midtjyllands Landsbypris 2023 i starten af november med ansøgningsfrist 1. februar. Vinderen af prisen, såvel som den nye initiativpris, findes i løbet af foråret 2023.

Kommentarer