Kultur

Museum Østjylland markerer 150 år uden vand i Kolindsund

Kolindsunds kanaler er kendt for det gode fiskeri, og lystfiskerne hiver masser af ørred, aborre og gedde op af vandet. For 150 år siden blev første spadestik til afvandingen af Jyllands største sø taget, men der løber stadig vand i sundet.Foto: Museum Østjylland

Kolindsund er Danmarkshistorie. Da Jyllands største sø blev drænet for 150 år siden, var det en del af en national landvindingsbølge, som omformede heder og vådområder til dyrkbar jord. Siden da har søen ikke kun været fyldt med marker, men har også været omdrejningspunkt for arbejderkonflikter, særlovgivning og det store spørgsmål: Skal vandet tilbage i sundet?

Særudstillingen Kolindsund – søen, der deler vandene markerer 150-året for begyndelsen på det store dræningsprojekt. Udstillingen på Museum Østjylland tager udgangspunkt i de mange perspektiver i debatten om søen, der var engang.

Vær med til årets festligste udstillingsåbning, hvor musik, glimmer og fadøl forenes med den evigt aktuelle historie om Kolindsund. Alle er velkomne!

For 150 år siden var der meget mere vand på Djursland, end der er i dag. Kolindsund strakte sig fra engene uden for Grenaa hele vejen til Kolind. Da landvindinger fra midten af 1800-tallet skulle skaffe mere jord til dyrkning, besluttede investorer, at søen skulle drænes. Siden da har Kolindsund været et produktivt landskab med noget af landets frodigste landbrugsjord.

”Det drænede Kolindsund er et særpræget kulturlandskab med det lange, flade landbrugsland, de specielle sundgårde og kanalerne, der omkranser det hele. Men Kolindsund er også altid til debat. Mange vil gerne have søen tilbage, ” fortæller museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning, en af udstillingens tilrettelæggere. 

”Vi har lavet en aktualitetsudstilling, som har et historisk afsæt. Men Kolindsund – søen, der deler vandene handler hovedsageligt om Kolindsund i dag og om de emner, der bringes på banen i debatten om sundet. ”

Handler ikke kun om vand eller ej

Museum Østjylland vil med udstillingen gerne nuancere fortællingen om Kolindsund. Det fortæller museumsinspektør Tina Bjerregaard, som sammen med Rikke Alsbjerg Schøning står bag særudstillingen: 

”Vi vil gerne sætte lidt flere perspektiver på emnet Kolindsund. Vores mål med udstillingen er at give publikum flere vinkler på historien, så den ikke kun handler om vand eller ej. Udstillingen fortæller om kulturlandskabet og de mennesker, der bor ved sundet, om natursyn gennem tiden og ikke mindst om, hvordan klimakrisen har fået en hovedrolle i fortællingen om sundet, ” forklarer hun. 

Også for børn

Som altid er der også noget for børnene, når Museum Østjylland slår dørene op for særudstillingen lørdag den 4. juni. Faktisk ikke så lidt!

I museets hyggelige gård kan de yngste kaste sig ud i sjove naturaktiviteter med biolog Anita Søholm, og skal der farver på kinderne, er det GlimmerMarie, der tryller med ansigtsmalingen. Vil børnene selv være kreative med farver og maling, er der også rig mulighed for det, da dagen også byder på farvetryk på stof med fisk og planter.

Benyt også lejligheden til at lade børnene gå på opdagelse i særudstillingens børnespor, hvor grævlingen Geo gemmer på sjove aktiviteter. Børnesporet er en integreret del af særudstillingen Kolindsund – søen, der deler vandene, så det kan opleves frem til, at udstillingen lukker til næste år.

Noget til ganen, maven og ørene

Til en god åbningsfest hører naturligvis øl, mad og musik. Der er velsmagende øl fra Ebeltoft Gårdbryggeri i fadølshanerne, små fristende ”haspere” på fadene og skønne toner i ørerne fra Grenaa Koret, som ved udstillingsåbningen synger danske sange.

Borgmester i Norddjurs Kommune, Kasper Bjerregaard åbner særudstillingen. 

Kolindsund – søen, der deler vandene kan ses frem til søndag den 28. maj 2023.

Udstillingen er støttet af Norddjurs Kommune samt Nikolai og Felix Fonden. 

Info

Kolindsund – søen, der deler vandene, lørdag 4. juni 2022 kl. 11 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.

Særudstillingen kan ses frem til søndag den 28. maj 2023.

Gratis adgang.

Kommentarer