Norddjurs på rette spor
En lille fremgang sidste år ser i år ud til at være mere markant for Norddjurs Kommune i DI’s Lokal Erhvervsvenligheds-undersøgelse, hvor kommunen rykker op på en 71. plads. Det giver håb for, at kommunen arbejder i den rigtige retning, mener formand for DI Randers-Norddjurs.
Det har været en række af hårde år for Norddjurs i DI’s undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed, hvor kommunen flere gange er røget ned på en placering i 80’erne. Men i år er kommunen rykket 15 pladser op, og det vækker et håb hos formand for DI Randers-Norddjurs Per Hastrup, der til daglig er adm. direktør for Prodan A/S i Randers.
– Kommunens ledelse har vist stor interesse for at sætte ind med at gøre kommunen mere erhvervsvenlig og søger også en bedre kommunikation med virksomhederne. Men det er et langt og sejt træk, før det slår igennem. Jeg håber dog, at kommunen nu har fundet opskriften og fortsætter det gode arbejde med at gøre sig attraktiv for virksomhederne. For uden gode og gedigne virksomheder i en kommune er der ikke nogen til at betale for velfærden så som ældrepleje, skoler og veje, siger Per Hastrup.
Bedst klarer Norddjurs sig i den nye kategori ”Digitale rammer” med en 20. plads i DI’s Erhvervsvenlighed 2021. Den handler om bredbåndsdækning, kommunens indsats for at sikre bredbånd og mobildækning herunder 5G, men også kommunens brug af it for at forbedre kommunens funktioner og services.
– Det gælder ikke mindst for en kommune som Norddjurs med stor geografisk spredning at have velfungerende digital infrastruktur og gode digitale kommunale løsninger. De er vigtige for virksomhedernes drift og vækst. Samtidig kan det styrke dialog og kontakt mellem virksomheder og kommunen gennem gnidningsfri og intuitive digitale kontaktflader, siger Per Hastrup.
Værst klarer kommunen sig i kategorien ”Infrastruktur og transport”, som har stor betydning, da det koster mange penge og ressourcer, når eksempelvis medarbejdere sidder i kø på vejene, eller må kigge forgæves efter bussen, eller når varer fra danske virksomheder bliver forsinket. Og det er så absolut den kategori, som virksomhederne ønsker, at kommunen prioriterer højest ifølge et ekstraspørgsmål derom i undersøgelsen.
– Vi har heldigvis letbanen mellem Grenaa og Aarhus, hvor hastigheden langs strækningen er sat op takket være, at nogle mindre betydningsfulde overkørsler er lukket. Men der er stadig store udfordringer med transport ad landevejene i kommunen. Nu er der planlagt omkørsler på hovedvej 15 rundt om Tirstrup og Trustrup, og det vil sikkert nok hjælpe noget. Men måske vi skal i gang med et større lobbyarbejde for at få en motorvej-forbindelse til Grenaa, siger formanden for DI Randers-Norddjurs.
I kølvandet på den værste del af Coronakrisen har rigtig mange virksomheder fået rygende travlt og dermed også behov for langt flere medarbejdere, som bliver sværere og sværere at få fat i. Det giver sig udslag i, at i kategorien ”Arbejdskraft” ligger Norddjurs heller ikke godt på en 84. plads.
– Uden de rette medarbejdere kan mange virksomheder risikere at må sige nej til nye ordrer. Og det er med risiko for at miste de kunder for altid, hvis de må søge andre leverandører. Så kommunen skal ikke alene selv gøre alt, hvad den kan, for at hjælpe virksomhederne med at skaffe ledige hænder. De skal også samarbejde på tværs af kommunegrænserne om den vigtige opgave, siger Per Hastrup.
Fakta om Lokal Erhvervsvenlighed 2021
DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
7.770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.
Kommentarer