Kultur

Ny udstilling stiller skarpt på antikke elementer i indretningen på Gammel Estrup

Med til udstillingen hører et lydspor, hvor man via sin egen mobil kan følge komtesse Sophie Scheel rundt på herregården. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Overalt på herregården findes udsmykninger på møbler, vægge og lofter, der peger tilbage til det antikke Grækenland og gamle Rom. I den nye særudstilling, der åbner i Påsken, kan de besøgende følge dette antikke spor gennem sale og gemakker – enten via traditionelle udstillingstekster eller via et særligt lydspor på mobilen. 

På de fleste danske herregårde og slotte finder man billeder og udsmykninger i stuer og sale, der peger tilbage til det gamle Grækenland og Rom – også kaldet Antikken. 

”Navnlig på herregårdene tog adelen antikkens kultur til sig og brugte den i rum- og møbeludsmykninger og klædedragter. Antikken blev så at sige moderne. Ved at bruge det antikke formsprog kunne adelen signalere, at de var med på moden – og havde råd til at være det. I udstillingen kommer de besøgende med igennem Gammel Estrups betagende 1700-talsudstilling på 1. sal med fokus på de utallige spor, der peger tilbage til antikken”, forklarer stud.mag. Sara Utvaag, der har udviklet udstillingen i forbindelse med sit speciale. 

Sophies lydfortælling 

Med til udstillingen hører også et digitalt lydspor, hvor man kan følge en dramatiseret fortælling af Gammel Estrups egen komtesse Sophie Scheels (1853-1926) tur rundt på herregården. Sophies familie havde ejet Gammel Estrup i århundreder, og hun selv var født på herregården. Hun forblev ugift og blev derfor på Gammel Estrup sammen med sin mor og søster indtil morens død i 1918, hvor broren Christen lensgreve Scheel, overtog stedet og flyttede ind med sin familie. Da forlod Sophie og søsteren Gammel Estrup.  

”I lydsporet tager Sophie lytteren med rundt på en sidste tur gennem stuer og sale i hendes barndomshjem. På turen fortæller hun om, hvordan hendes forfædre levede, og hvordan kulturelle begivenheder prægede dem til at indrette deres hjem med antikken som inspiration. Med denne form for fortælling kommer man virkelig tæt på historien, og man får en fornemmelse af at være der selv lige ved siden af Sophie for 100 år siden på Gammel Estrup”, fortæller museumsinspektør og udstillingsansvarlig på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum,  Marie Aaberg Andersen. 

Antikken på herregården kan opleves fra 9. april og frem til 5. juni på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Udstillingen er støttet af Margrethe og Johs. F. La Cours Fond. 

Kommentarer