Samfund

Nye tal: Fine kræftresultater i Region Midtjylland

Region Midtjylland ligger over landsgennemsnittet, når det handler om at behandle kræftpatienter til tiden. Især kræft i bugspytkirtlen og livmoderhalskræft behandles rettidigt. Der er dog stadig udfordringer på flere kræftområder med at overholde forløbstiderne.

Der er ros til Region Midtjylland fra Kræftens Bekæmpelse. Regionen er nemlig god til at behandle kræftpatienter til tiden.

– Overordnet set leverer Region Midtjylland et fint resultat. Især med kirurgisk behandling af livmoderhalskræft og kræft i bugspytkirtlen. Disse kræftformer er regionen langt bedre til at behandle til tiden end landsgennemsnittet for alle regioner, siger Kirsten Halskov Madsen, som er formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Midtjylland.

Sundhedsdatastyrelsen har netop udsendt en årsrapport, der kortlægger, hvordan det er gået for landets regioner med at behandle kræftpatienter til tiden i 2021.

Region Midtjylland var den bedste af regionerne

– Det glæder mig på vegne af regionens kræftpatienter, siger Kirsten Halskov Madsen, som dog understreger, at der stadig er meget arbejde at gøre, da tidsfristen stadig ikke bliver overholdt på mange kræftområder.

Fokus på kræft i blæren

Regionerne har fastsat et fælles mål om at behandle 90 pct. af alle kræftpatienter til tiden – uanset hvilken type kræft, patienten har.

Inden for alle kræftformer viser årsrapporten, at patienter i Region Midtjylland blev behandlet inden for den lægefagligt begrundede forløbstid i 77 pct. af tilfældene. Det samme som i 2020. Landsgennemsnittet ligger på 76 pct.

Hvad angår kirurgisk behandling af livmoderhalskræft og kræft i bugspytkirtlen er henholdsvis 94 pct. og 97 pct. af patienterne blevet behandlet rettidigt i regionen.

– På trods af at Region Midtjylland klarer sig godt, er der stadig et stykke vej op til, at 90 pct. af alle regionens kræftpatienter bliver behandlet til tiden, som regionerne har lovet. Så der er plads til forbedringer, fastslår Kirsten Halskov Madsen.

– Vi har et godt samarbejdet med Region Midtjylland, og der stor bevågenhed på kræftområdet. Det er jeg tilfreds med, for når man dykker ned i tallene, så er der stadig problemer med at overholde forløbstiderne på forskellige kræftområder, siger hun

Her tænker hun bl.a. på behandlingen af kræft i blæren – medicinsk og kirurgisk – hvor regionen kun i 49 og 43 pct. overholder forløbstiden på 48 dage og 53 dage mod landsgennemsnittet på henholdsvis 63 pct. og 61 pct.

Netværk for patienter

Kræftens Bekæmpelses rådgivninger i regionen samarbejder med KIU, som er en landsdækkende forening, der hjælper og støtter kvinder, der har eller har haft kræft i underlivet. Pårørende kan også få hjælp.

– Hvis man har lyst, er det muligt at få vejledning, støtte og møde andre kvinder i samme situation som en selv, siger Kirsten Halskov Madsen.

Hun tilføjer, at uanset hvilket behandlingsforløb der er tale om, har man som patient mulighed for at deltage i et lokale netværk hos Kræftens Bekæmpelse og bruge rådgivningstilbuddene i foreningen gratis.

Kommentarer