Grenaa

Pingvinanlæg i verdensklasse klar til åbning på mandag

Fra på mandag 18. juli ekan man komme ind at se pingvinerne i det nye, flotte anlæg i Kattegatcentret. Foto: Kattegatcentret

Der venter Kattegatcentrets gæster en oplevelse i verdensklasse, når centrets nye pingvinanlæg i to etager åbner på mandag den 18. juli. Det nye anlæg er nemlig ét af kun otte pingvinanlæg i verden, hvor det er muligt at stå i samme rum som subantarktiske pingviner.

Det er to år siden, at det første spadestik til Kattegatcentrets topmoderne pingvinanlæg i to etager blev taget, og på mandag den 18. juli er Kattegatcentret klar til at invitere sine gæster med ind i kulden til pingvinerne. Og det er en meget glad og stolt direktør, der glæder sig til at give både lokale og besøgende en helt særlig og meget sanselig oplevelse, der bogstaveligt talt kommer til at give gæsterne kuldegysninger. 

– Jeg behøver faktisk ikke at stå inde ved pingvinerne for at hårene rejser sig, det gør de bare ved tanken om, at vi efter mange års projektudvikling og byggeri nu endelig er klar til at slå dørene op for vores nye pingvinanlæg og give vores gæster en helt ekstraordinær oplevelse, som kun er mulig få steder i verden, fortæller direktør i Kattegatcentret, Karsten Bjerrum Nielsen. 

Et topmoderne pingvinanlæg i to etager

Og det kræver sit at bygge et topmoderne pingvinanlæg i to etager, hvor man kan stå i samme rum som subantarktiske pingviner. 

– I pingvinanlæggets øverste etage, står man i klippelandskabet inde hos pingvinerne. For at sikre pingvinernes trivsel, er temperaturen i luften og vandet kun omkring 7 grader, så pingvinerne bor altså i et kæmpestort køleskab med både koldt vand, ismaskine og aircondition i form af et avanceret ventilationssystem, som renser luften 8-12 gange i timen. Det kræver bæredygtige og energioptimerede løsninger, og vi har blandt andet opsat 700 m2 nye solceller,” fortæller Karsten Bjerrum Nielsen. 

Da der ikke er nogen tyk rude mellem gæster og pingviner i pingvinanlæggets øverste etage, bliver det et sansemættet møde med anlæggets beboere.

– Det er virkelig en helt særlig oplevelse at stå i samme rum som pingvinerne, hvor det ikke kun er muligt at observere deres fascinerende levevis og store personligheder. Man kan også lugte dem, mærke kulden og høre deres æsellydende, høje kald – og det giver en ekstra dimension til oplevelsen, at alle sanserne kommer i spil, fortæller Karsten Bjerrum Nielsen. 

Kom helt tæt på verdens hurtigste pingvin

Kattegatcentrets nye pingvinanlæg huser subantarktiske æselpingviner, der er verdens hurtigste pingviner med en tophastighed på 36 km/t under vandet, og pingvinerne har da også et 200.000 liter stort bassin at boltre sig i. 

– I pingvinanlæggets nederste etage har vi skruet op for varmen, så her kan man tage trøjen af igen og betragte pingvinerne springe ud fra klipperne, bryde vandoverfladen og suse gennem vandet med en fane af bobler efter sig. Her får vores æselpingviner altså virkelig demonstreret deres imponerende svømmefærdigheder, fortæller Karsten Bjerrum Nielsen. 

Kattegatcentrets 14 æselpingviner er ikke hentet i naturen, men kommer fra andre zoologiske anlæg i Europa. Pingvinerne flyttede ind i det nye pingvinanlæg for en uge siden, så de i ro og mag har haft tid til at vænne sig til deres nye omgivelser, før Kattegatcentrets gæster bliver inviteret med ind i kulden fra og med på mandag den 18. juli. 

Pingvinanlægget styrker Kattegatcentret som turistattraktion i det østjyske og vil være til gavn for både lokale og besøgende. Det omfattende projekt, der også rummer nye faciliteter til forskningsformidling, et moderne skoletjenestelaboratorium samt nye backstage-faciliteter til dyrene, er blandt andet støttet af Norddjurs Kommune, Den A.P. Møllerske Støttefond og den filantropiske forening Realdania.

– Vi er utrolig taknemlige for den økonomiske støtte, som projektet har modtaget. Uden støtte fra Norddjurs kommune, fonde og samarbejdspartnere, ville det være umuligt at gennemføre et så ambitiøst og spektakulært byggeri med fokus på bæredygtige løsninger, slutter Karsten Bjerrum Nielsen. 

Kommentarer