Ørsted

Sommerens bedste cykeltur går ud i det drænede sund

Der er god motion, frisk luft og de bedste historier om Kolindsund på programmet, når Museum Østjylland inviterer på cykeltur ved det drænede sund. Museumsassistent Ole Poulsen og lokalkender Pernille Juul Pedersen har sammensat programmet for den historiske cykeltur. Foto: Pixabay

Hop på cyklen, kør med ud i Kolindsund og hør spændende historier fra området. Det er opskriften på en dejlig – og gratis – sommeroplevelse på Djursland. 

I år markerer Museum Østjylland 150-året for tørlægningen af Kolindsund, der tidligere var Jyllands største sø. Det sker blandt andet med særudstillingen Kolindsund – søen, der deler vandene og med denne sommercykeltur ud i det historiske landskab. 

Det er gratis at være med, og der serveres kaffe og kage efter turen.

Husk at tilmelde dig på museets hjemmeside.

Historisk cykeltur i Kolindsund, onsdag den 20. juli 2022 kl. 13 – 16.

Mødested: Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.

Gratis inkl. kaffe og kage. Tilmelding på museumoj.dk under ”Kalender”.

På cykelturen fortæller museumsassistent Ole Poulsen og lokalkender Pernille Juul Pedersen om nogle af de mange spændende begivenheder og historiske steder, som du kan opleve ved Kolindsund. Især udtørringen af Kolindsund for 150 år siden præger stadig området og var et af tidens største landvindingsprojekter, som medførte en enorm forandring i landskabet.  

Sundet gemmer på mange historier 

Området, som vi i dag kender som Kolindsund, har gennem tusindvis af år forandret sig voldsomt. Først var det istidens kræfter, der formede landskabet og siden mennesket, der først levede af kysten og senere af jorden.

”Kolindsund er fuld af historier om landskabsdannelse, bygningskultur og store ambitioner. Men Kolindsund er også historien om de mennesker og familier, der i flere generationer har haft området som deres hjem, ” fortæller Pernille Juul Pedersen.

Hvad er det skønneste?

Den friske cykeltur byder på fortællinger om steder som ”Åguden”, Posthaven, Enslevgården og den smukke Enslev Kirke. Med pedaltramp og røde kinder går det denne sommerdag også til Enslev Pumpestation, Midterkanalen og Næsgård, før det er tid til at vende næsen hjemad. 

”Området gemmer på mange naturoplevelser og historier helt fra oldtiden op til i dag. Og hvad er skønnere end at trampe i pedalerne i det fri og få gode historier i ørerne? ” smiler en af dagens to guider, Ole Poulsen.

Tilbage til start

Turen slutter på Museum Østjylland i Grenaa. Her er det tid at puste ud, få en snak om dagens oplevelser og nyde et god kop kaffe og et stykke kage. Benyt også chancen for at tage et kig ind i museets nye særudstilling Kolindsund – søen, der deler vandene

Særudstillingen fortæller om den dyrkede jord i den tidligere søbund, om naturens plads i landskabet, om klimaforandringernes konsekvenser og ikke mindst om forventninger til fremtidens Kolindsund.

Cykelturen er 10 kilometer lang og tempoet moderat, så alle har en chance for at følge med. 

Husk tøj, der passer til sommervejret – sol eller sjask – og medbring også en flaske vand.

Arrangementet er støttet af Norddjurs Kommune.

Kommentarer