Kultur

Tag på arkæologisk udgravning hjemme fra din sofa

Fra udgravningen i Ginnerup er der udsigt over Kolindsund i baggrunden, som var en stor fjord i den tid, hvor menneskerne levede der for 5.000 år siden. Både var de vigtigste transportmidler i den tid og den nemmeste måde at komme til og fra pladsen på. Foto: Museum Østjylland

Nu kan du for første gang følge en stor arkæologiske udgravning på livestream, når 10 arkæologer og 25 studerende undersøger en spændende fundplads fra bondestenalderen ved Kolindsund. Forskningsleder fra Museum Østjylland, Lutz Klassen, viser to torsdage i juni rundt på udgravningen, mens den er i fuld gang, og du kan stille spørgsmål undervejs.

Det er tredje år i træk, at Museum Østjylland gennemfører en stor forskningsudgravning i Ginnerup på Norddjurs.

Udgravningen sker i et samarbejde mellem Moesgaard Museum, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Museum Østjylland.

Livestreamingerne er en unik mulighed for at komme helt tæt på en af de seneste års mest spændende arkæologiske udgravninger. I Ginnerup har arkæologer i de to foregående år nemlig gjort et enestående fund af knogler fra vildheste på en 5.000 år gammel plads, hvor bondestenalderens mennesker boede og udførte ritualer. 

”Udgravningen har allerede vakt international opmærksomhed, og igen i år prøver vi at fravriste jorden nogle af dens hemmeligheder, ” smiler forskningsleder Lutz Klassen. 

”Hvorfor er der så mange hesteknogler i Ginnerup, og hvad foretog menneskerne sig med dyrene? Dukker der flere hesteknogler op og hvilken rolle spillede de i fortidens ritualer? ”

Spørgsmålene er mange, så forskningslederen opfordrer alle til at følge med på livestreamingen den 9. og 16. juni og se, om det lykkes arkæologerne at komme løsningen af gåden om Ginnerup et skridt nærmere. 

Verdens specialister står i kø

Undervejs i de to streaminger bliver du klogere på, hvorfor specialister i hele verden står i kø for at undersøge fundene fra Ginnerup. Du hører også om, hvad moderne naturvidenskabelige analyser kan afsløre om menneskenes og hestenes liv i stenalderen. Få forskningslederens forklaring på, hvorfor det 5.000 år gamle Ginnerup-fund er en enestående mulighed for at lære mere om brugen af heste i aktuelle rewilding-projekter i Nationalpark Mols Bjerge og andre steder i Danmark og Europa. 

Arrangementet er støttet af Norddjurs Kommunes Kunst- og Kulturpulje.

Info

Livestreaming: Stenalderudgravningen i Ginnerup, torsdag den 9. juni 2022 kl. 14 – 15 og torsdag den 16. juni 2022 kl. 14 – 15.

Livestream finder du via museets hjemmeside eller facebookprofil.

Gratis. 

Kommentarer