Kultur

Turen går til 1700-tallet på Gammel Estrup

Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

På herregården Gammel Estrup på det nordlige Djursland, kan man den 18.-19. juni komme med på en fantastisk rejse 250 år tilbage i tiden. Her kan man møde både grever og grevinder, lakajer og ridefoged, bønder og håndværkere, gøglere og musikanter, når 1700-tallet vækkes til live af over 100 frivillige.  

I borggården falbyder bønderne deres varer, mens gøglere og musikanter fylder luften med larm og musik. Pølser og pandekager steges over bål, og bødkere, træskærere, pileflettere og andet godtfolk arbejder med de gamle håndværksteknikker. Indenfor kan man opleve adelsfolkene i store kjoler og pudrede parykker blive opvartet af deres tjenestefolk, mens de drikker te, musicerer og konverserer. Meningen med hele dette totalteater er at vise 1700-tallets samfund som det var for både høj og lav: 

”1700-tallet var en både vild og fascinerende periode i vores historie, hvor pudrede parykker, stramme kjoleliv og hvidtede ansigter var højeste mode. Overklassen levede et liv i enorm luksus, og grever og grevinder var mestre i at iscenesætte sig selv med både et gennemført udseende og særlige herskabelige gøremål som tedrikning og musiceren, fægtekunst og promenader i haven. Det står i skarp kontrast til livet uden for herregårdens mure, hvor almindelige mennesker arbejdede hårdt og levede deres liv fokuseret på at skabe en bare nogenlunde rimelig tilværelse for deres familie. For selvom Oplysningstidens idealer om frihed og lighed langsomt vandt frem fra slutningen af 1700-tallet levede langt størstedelen af den danske befolkning i det meste af 1700-tallet som stavnsbundne bønder underlagt herremanden og det lokale gods. Livet på landet var hårdt og slidsomt, og hverdagen handlede om overlevelse”, forklarer museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær, der er tovholder på 1700- talsfestivalen. 

Storslået 1700-talsfest for frivillige og besøgende 

Gammel Estrups 1700-talsfestival muliggøres af de over 100 mennesker, der trækker i historiske dragter og bruger deres weekend på at være frivillige på Gammel Estrup s 1700-talsfestival. På dagene er der en helt særlig stemning blandt både de frivillige og museets besøgende, der kommer igen år efter år: 

”Festivalen er en vigtig begivenhed både her på museet, for alle vores gode frivillige og for de mange besøgende, der kommer forbi i løbet af weekenden. Stedet summer af liv, og man har virkelig muligheden for at opleve 1700-tallets liv på egne krop. Om det så er ved at handle i boderne og smage helstegt pattegris og overgæret øl, eller ved at opleve gøglernes ildshow og lære at fægte som en adelsmand i fægteskolen”, siger Marie  

Kirstine Elkjær, der forventer omkring 2.000 deltagere ved 1700- 

talsfestivalen. 

Fakta 

• 1700-talsfestivalen er 18. og 19. juni 2022. Der er aktiviteter hele dagen for både børn og voksne kl. 10-17. 

• Festivalen er Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseums største enkeltstående begivenhed med over 100 frivillige i gang. • Entreen til museet er 120 kr. – børn under 18 år er gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum.

Kommentarer